Články  |  Foto  |  Kalendář 
Richard "Riči" Sedlák
Rozhovor s mladým závodníkem z Prostějova Richardem Sedlákem. Riči nám poodhalil plány na letošní sezónu a padlo taky pár vět o loňských vydařených Hořicích, ale třeba i pádu v Těrlicku. Co tedy plánuje? A jak že to bylo v tom Těrlicku na kruháči? Čtěte dále...

Ahoj Riči, představ se trochu našim čtenářům. Jak dlouho jezdíš road racing? Jak ses k němu dostal?

RR jezdím letos čtvrtým rokem, před tím jsem jezdil od roku 2007 jen dromy, agentury, CEC a nakonec Alpe Adrii. V roce 2011 jsem jel poprvé Hořice, kam mě přivedl Larry Kočí. Když jsem o RR slyšel před tím, tak jsem si myslel, že jsou to blázni a že do tohodle nikdy nepůju, ale najednou jsem stál na startu svýho prvního RR a už nešlo couvnout.

Jaký byl tedy první závod na příroďňáku? A jaké byly pocity?

Byly to právě Hořice, kam sem se díky zkušenostem ze silnice dostal,  kvalifikoval a mohl ochutnat, jaký je to zajet si RR. Pocity byly hodně zvláštní, dost velkej strach a respekt, ale na druhou stranu úžasná atmosféra, spousta diváků, fandů a super parta lidí v depu a kolem.

Teď ale k letošní sezóně. Začátek nebyl zlý ne? Tvé časy v Hořicích jsou z roku 2013 neskutečný.

Hořice 2013 se povedly. Každým rokem jsem se posunoval dopředu a bylo to tak i v roce 2013. Mrzí mě jen start, který mi moc nevyšel a 2x jsem byl v prvních zatáčkách zavřenej a něco ztratil. To jsou ale závody a měl jsem být rychlejší. Souboje s Mrtvolou a Kimurou byly skvělý a jsem rád že jsem nakonec dojel na 7. místě. Ten čas to byl takový bonus, až když jsem viděl tabulku od vás z webu. Neztrácel jsem tolik na nejlepší a pokusím se to v 2014 nějak zůročit.
(pozn. čas 2:23,6 a 5. nejrychlejší kolo na šestce)

Ale v Těrlicku na kruháči se to trochu podělalo co? Jak se to vlastně stalo?

Těrlicko bylo hodně smolný. Kromě Hořic byly pro mě ostatní okruhy na RR nový a v Těrlicku navíc ani nepřálo počasí, takže první kvaldu jsem se na suchu jen rozkoukával, snažil se držet rychlejších a zapamatovat vůbec trať. Do druhé kvaldy jsem věděl, že trať mi vyhovuje, až na technickou pasáž městem, kde jsem ztrácel. Chytnul jsem se Kimury a Martina Holoubka ale při nájezdu do prvního měřenýho kola začlo kapat, takže druhá kvalda byla ztracená a já neměl porádně najetou trat. Druhý den do závodu opět loterie s počasím, kdy pršelo, osychalo a zase pršelo. Nakonec byl závod vyhlášený jako mokrý a jelo se už na osychyjící trati. Start se mi povedl a začal se postupně prokousávat hlavně na bzdy dopředu. Na vodě jsem dovedl brzdit později než ostatní a nakonec jsem byl až na druhým místě za Indiánem, který byl ale už v nedohlednu. Bohužel jsem se neohlídnul kde mám soupeře, kterým jsem už ucukl, ale pořád jsem jel naplno, místo abych si náskok pohlídal a v klidu dojel. Pak přišlo myslím sedmé kolo, kdy v nájezdu na kruhový objezd, kde se do kopce jede naplno a pak brzdí až na jedničku prošvihl brzdnej bod a už s motorkou nešlo nic dělat…zvedlo se mi zadní kolo, zase dopadlo, motorka se rozvlnila a ja ten kruháč trefil na přímo…no a pak tma, já v kleče, pocit, že jsem to asi nedojel a vyšetření v karvinské nemocnici. No a na další závody jsem jel už jen jako divák.

(pozn. před nehodou předjel třeba Marka Červeného, Paula Shoesmithe, Bena Wylieho a další ostřílené borce)
Letos pojedeš se stejnou motorkou, nebo si tenhle tetris nepřekonal?

Ano motorka bude stejná Yamaha R6 2009 kterou má v rukou můj mechanik Mario Ryšavý z Moravamotors. Tak doufám, že se vše povede a motorka zase pošlape J


Jaké závody pojedeš?

Pro letošní sezonu jsem se dohodnul s Davidem Ouředníčkem z Dafitmotoracing za jahož tým pojedu. Dohodli jsme se na kompletním českém RR seriálu. IRRC mě sice láká, ale musím se držet při zemi.

A cíle jsou jaké?

Odjet celý seriál bez pádu a ukázat, že patřím do top 10. Cokoliv navíc bude super úspěch.

Jaký okruh by sis chtěl vyzkoušet ze všech nejvíc?

Nemám žádný takový. I když pojedu RR čtvrtým rokem jsem nováček. Mám za sebou vlastně jen 3x Hořice, jednou Těrlicko a Radvanice. Ostatní okruhy pro mě budou nový. Jako třeba Dymokury, Kyjov atd.. Takže se mám ješte co učit tady doma J

 

Něco na závěr?

Chci ještě jednou poděkovat kamarádům, kteří ač nejsou tolik vidět mi neskutečně pomáhají a podporují. David Píchal z Free-moto, Ondra Kočák z OK-Racing, Mario Ryšavý z Moravamotors a hlavní sponzor David Ouředníček z Dafitmotoracing. Díky!!!


Díky za rozhovor a ať se daří! Hlavně bacha na kruháče...

Taky díky za propagaci RR a hodně čtenářů! Kruháč je naštěstí jen v Těrlicku, tak tam dám bacha ....J


Milan
comments powered by Disqus
http://www.rstmoto.cz