Články  |  Foto  |  Kalendář 
Těrlicko - Těrlický okruh
Nejrychlejší domácí přírodní trať. Okruh, kde můžete vidět seriál IRRC, ale i nudný okruh pro slabší stroje. Takové je Těrlicko

Trochu zamotaný je název závodu/okruhu. Havířovský Zlatý kahanec proto, že město Havířov závody dotuje. Z části se jede i po jeho území (místní část Bludovice a Životice). Start je ale v Těrlicku. Okruh tedy najdete na úplném východů naší země. Z většiny částí republiky pojedete přes Havířov a když ho projedete, tak už nemůžete Těrlický okruh minout. Pro domácí diváky je to trochu nevýhodná poloha. Blízko to mají vlastně jen lidé z Moravskoslezkého kraje. Z Brna Vás čekají dvě a půl hodiny jízdy a z Prahy minimálně čtyři. I tak stojí za to do Těrlicka vyrazit. Poslední roky vychází v Těrlicku skvěle počasí a když by Vám bylo už moc vedro, tak se můžete osvěžit v přehradě, která je přímo vedle závodního kruhu.

 

Historii má tento okruh bohatou. Poprvé se zde závodilo v roce 1965 a už v roce 1967 se jel závod jako mezinárodní. Některé roky se závodilo na okruhu dokonce dvakrát. Až do roku 1982 se jezdil okruh v opačném směru než dnes. Kvůli bezpečnosti byl ale otočen do současného směru. Mezi nejúspěšnější jezdce na tomto okruhu patří hlavně André Stamsnijder, Janez Pintar, János Drapál, Grünwald Hartman, Bohumil Staša, a Pavol Dekánek. Roku 1990 se závodilo v Těrlicku naposledy. Po 18 letech se povedlo závody opět obnovit a již tradičně jim patří závěr prázdnin.

 

Popis okruhu

Start se nachází na východní straně okruhu v zářezu komunikace II/474. Svahy zářezu tvoří dobrý prostor pro sledování předstartovní procedury a vyhlášení vítězů. Během závodu je to zde trochu nuda, protože zde jezdci projíždí velkou rychlostí a tak toho moc neuvidíte. Po startu následuje ostrá pravá směrem na Havířov. To je naopak velmi dobrý prostor pro sledování závodů. Od této zatáčky pokračují jezdci do mírného kopce na horizont a poté klesají k retardéru. Ten se skládá ze série uměle vytvořených zatáček. Tomuto prostoru se říká stadion (ani nevím proč). U retardéru je po pravé straně obrovská travnatá pláň, na kterou se vejdou doslova tisíce diváků a místo zde tak určitě najdete. Navíc z tohoto místa můžete vnitřkem okruhu přebíhat na start v případě, že by vás začala jedna pozice nudit. Za retardérem jezdci stoupají do bludovického kopce ke kruhovému objezdu. Kruhový objezd projedou v protisměru a na poslední výjezdu ho opustí směrem do místní části Havířova - Životic. Jezdci tak projíždí touto místní částí. Jde o velmi rychlý úsek, který se ale hůře sleduje z diváckých zón, které jsou velmi daleko od sebe a nejsou ani moc velké. U zastávky autobusu projedou jezdci dalším retardérem a pokračují dále na sever k dalšímu retardéru. Pak už opustí zastavěné území směrem na křižovatku s komunikací II/474. Po té už směřují opět do prostoru startu a cíle. Po cestě ale jezdce čeká ještě jeden retardér.

 

Technické parametry, aneb trocha čísel

Těrlický okruh je velmi rychlý. Ač pořadatel brzdí jezdce čtyřmi retardéry, tak zde můžete vidět průměrné rychlosti i přes 160 km/h. Já mám na tomto okruhu nejradši závody litrů. Tady je totiž můžete konečně vidět v plné síle. Brždění z cílové rovinky do první ostré pravé z plné rychlost, kdy někteří jezdci jedou bokem je prostě neuvěřitelný zážitek. Na druhou stranu pro slabší kubatury je tento okruh docela nuda a to jak pro diváky tak pro některé jezdce. Na sledování 125 SP a klasiků si chce dobře vybrat místo pro sledování. Doporučuji "stadion". Okruh měří 6100m podle pořadatele (naměřil jsem cca 6240m). Maximální převýšení uvádí pořadatel 65m. Pravděpodobně to ale bude spíše 70m. Šírka trati se pohybuje od 6 do 12 metrů. Nejvyšší bod trati se nachází kousek za kruhovým objezdem v Bludovicích ve výšce 348m.n.m.. Nejnižší se naopak nachází kousek za startovní čárou ve výšce 278m.n.m.. Start se nachází na souřadnicích GPS 49°45'34.048"N, 18°29'18.441"E

 

Následuje výpis nejrychlejších kol z ročníku 2012

125 SP – 3:03:394

250 SP – 2:46:558

125 GP – 2:47:947

250 GP – 2:35:797

Supermono – 2:38:853

Twin – 2:39:640

Volná do 600 – 2:27:671

Volná nad 600 – 2:16:492 – 160,889 km/h – Branko Srdanov

 

Přijeďte letos na konci prázdnin do Těrlicka. Uvidíte parádní závodní víkend i s bohatou zahraniční účastí. Je to pro většinu z nás sice hodně daleko, ale stojí to za to. Informace najdete na naše poměry dobře doplňovaném webu pořadatele.

Galerii z tohoto okruhu a roku 2012 najdete na tomto odkazu.

http://www.czechroadracing.cz/gallery/gallery?content_id=11&circuit=T%C4%9Brlicko&_fid=4goh


Milan
comments powered by Disqus
http://www.rstmoto.cz