Články  |  Foto  |  Kalendář 
Hořické rekordy
Dnes tu máme další článek pro milovníky statistik. Honza Vávra si dal práci s tím vše přehledně porovnat a nabídnout nám, kteří si vždycky říkáme: „kolikrát on vlastně vyhrál“, přehledné tabulky s vítězi a nejrychlejšími jezdci.

Na začátek si vezměme celkový počet vítězství při závodě 300 ZGH. Ten se pojede letos po padesáté třetí a slavných vítězů z několika generací najdeme v tabulce celou řadu. Absolutně nejvíce vítězství má Bohumil Staša a to 10. Na druhém místě je Olda Podlipný, který je stále aktivním jezdcem a tak může pomýšlet minimálně na dorovnání rekordu. Nejvíce vítězství mezi zahraničními jezdci má Švýcar Rolf Blatter, který k nám jezdí stále, ale už s veteránem. Zatáčky vyhrál sedmkrát. Šestkrát zvítězil i Patrik Kolář, který také stále jezdí a vzhledem ke svému věku se může tabulkou ještě klidně posunout. Zatáčky už vyhrálo celkem 101 jezdců ze 13ti zemí světa.

Nesmíme ale zapomínat na vítěze ČTT. Honza započítával jen závody na rychlost, což je asi logické. Zatím nejvíce vítězství mezi novodobými motorkami mají Aleš Nechvátal a Marek Červený. Shodně po dvou. Mezi veterány pak vedou Vítězslav Hatan a Paul de Doncker.

Dostáváme se k časovým rekordům. Těm jsme se věnovali nedávno v článku o 100 nejrychlejších kolech v Hořicích roku 2014. Přeci jen ale můžeme vidět pár zajímavostí. Nejvíce vylepšil rekord švýcarský závodník Handartner. Bylo to v roce 1977 a rekord se posouval o více než 12 vteřin. Hodně se zrychlilo po změně povrchu v roce 1972. Do tohoto roku bylo totiž prvních 400m okruhu ještě dlážděných. Nejdéle platil rekord Němce Fischera. Jeho čas 2:30:140 byl platným rekordem neskutečných 10 let. Poslední roky už se rekord posouvá spíše po desetinkách ale jezdců, kteří umí zajet pod 2:20 je čím dál více a můžeme tak očekávat další posunutí dosud platného rekordu 2:17:445.

Další obrázek nám ukazuje nejrychlejší nováčky na hořické trati. Mnohé možná překvapí, že nejrychlejším nováčkem není Michael Pearson ale Didier Grams. A to o dost. I nováčkovské časy se prostě posouvají. Před pár lety by bylo 2:20 na první místo dostačujících a dnes nemusíte s tímto časem být ani na bedně. Didier Grams zajel hluboko pod 2:20 a byl „až“ čtvrtý (závod sbk 2013).

Na závěr si necháme 3 nejrychlejší ve dvou nejsilnějších třídách. Na superbiku byl nejrychlejší Michael Pearson. Druhý nejrychlejší čas drží Kamil Holán a těsně za ním je třetí Aleš Nechvátal. Supersporty jsou cca o vteřinu pomalejší. Nejrychlejším supersportařem je momentálně Michal Dokoupil. Druhý je o 0,116s Marek Červený a třetí Michael Pearson.

Na závěr bych Honzovi rád poděkoval, protože sám vím, co to dá práce a zabere času, než se všemi těmi tabulkami proberete.

Milan
comments powered by Disqus
http://www.rstmoto.cz