Články  |  Foto  |  Kalendář 
IRRC + TT Hořice 2014
Hořice mají za sebou první ročník IRRC a dvacátýtřetí ročník TT. Závody to byly velmi vydařené a každý kdo chyběl, může právem litovat. Závody IRRC se dle očekávání vyvedly českým jezdcům, kteří trať dobře znají. V celkovém pořadí si hodně polepšil Marek Červený a hlavně Aleš Nechvátal, který byl bezesporu největším překvapením tohoto víkendu. Hořická trať ale zažila i pár hodně rychlých nováčků.

Sobota
Sobotní ráno přivítala jezdce jasná obloha a velmi brzo i vysoké teploty a vyhřátá trať. První série tréninků se odjela bez větších zdržení a vše klapalo tak, jak v Hořicích snad ani nepamatuji.

1. Kvalifikace IRRC
V první kvaldě bylo hned jasné, kdo to tady zná a kdo ne. Logicky se nováčci drželi zpět. Pořadatel udělal trochu nezvyklou, ale pochopitelnou věc, kdy pustil na první tři kola obou tříd před jezdce safety car. Potom měli jezdci 20 minut na to, zajet co nejrychlejší čas. Mezi supersporty začal tahat hned od začátku Marek Červený. První kvalifikaci vyhrál velkým rozdílem před Michalem Dokoupilem, Kamilem Holánem a Jirkou Veverkou. Zejména poslední jmenovaný na hořické trati zaznamenává neskutečný progres. Kromě Marka to ale jsou všechno jezdci na divokou kartu a nejbližší Markův skutečný soupeř byl tou dobou desátý Joey den Besten z Holandska.
Mezi superbiky to bylo o něco dramatičtější. Už v prvních kolech posadil Aleš Nechvátal laťku časem 2:20:660 hodně vysoko. V první kvalifikaci ho nikdo nedokázal překonat. Nejblíže za ním byli Kamil Holán a favorit šampionátu Didier Grams. Z nováčků si velmi dobře vedl Thomas Kreutz, který se už po pár kolech na této trati dostal pod čas 2:25 a po první kvalifikaci byl pátý.

2. Kvalifikace IRRC
Druhá kvalifikace jak to tak bývá, rozhodla. Mezi sporty hodně porychlil Marek Červený, který se dostal na neskutečný čas 2:19:002. Michal Dokoupil se nedokázal dostat pod 2:20 a tak to vypadalo, že v neděli to nebude tak napínavé, jak se čekalo. Kousek za Dokoupilem zajel kvalifikaci Kamil Holán. Ve druhé kvalifikaci zabral i Joey den Besten, který se za první 4 kola posunul z desátého na čtvrté místo na startu. Bohužel to pak pod Borkem složil a bylo po zlepšování. První řada byla ale jistá. Druhý český reprezentant v IRRC Petr Košťál se na start kvalifikoval jako dvacátý. Po odečtení divokých karet to ale znamenalo jedenácté místo a tak to vypadalo, že by si mohl Petr druhý den přijít k pěkným bodům.

U superbiků to bylo ještě větší drama, než dopoledne. Kamil začal pořádně topit a tempo vystupňoval až ke skvělému času 2:18:436. Na to nikdo nedokázal najít odpověď. Aleš Nechvátal byl o trochu pomalejší než dopoledne a Didier Grams se nedokázal dostat pod 2:20. První řada tedy Holán, Grams, Nechvátal, Bican. Nejrychlejším nováčkem byl stále Kreutz s velmi slušným časem 2:23:021. Na sedmém místě pak byl další český zástupce v IRRC Pavel Tomeček.

Kvalifikace klasiků
Mezi 175 byl nejrychlejší Karel Kalina a mezi 250 Martin Slanec, který se dostal spolu s Markem Koudelkou, Milanem Bangem a Jiřím Vejrochem pod tři minuty. Klasici o objemu 350ccm to už byl jiný kalup. Pole position si dle očekávání vyjel Vítězslav Hatan s časem 2:46:830. Dlouhých pět vteřin za ním zajel kvalifikační kolo Lukáš Bělič. Mezi 500 zajel nejrychleji Paul de Doncker a mezi 750 pak Rostislav Nečesánek, který zajel čas 2:48:209. Nejrychlejším klasikem tak byl Vítězslav Hatan s 350 Yamaha. Sajdy jely sice na pravidelnost, ale nejrychlejší posádkou bylo duo Kinderman a Kokkot. Jejich druhý trénink byl přerušen po úniku oleje z jedné ze sidecar.

Závod Klasik 175 + 250
Závod v sobotu je v Hořicích pochopitelnou novinkou. Bohužel na zaolejované trati dole ve městě a se sílícím deštěm v severní části okruhu to nebylo ani pro jezdce ani pro diváky nic příjemného. Podmínky závodu byly pro všechny stejně těžké. Mezi 175 dlouho vedl Karel Kalina, ale v posledním kole havaroval a zvítězil tak Antonín Plevák. Mezi 250 nedal nikomu šanci Martin Slanec na Yamaze.

Neděle
Ráno proběhl krátký warm up jezdců z IRRC, teří naposledy ozkoušeli vše potřebné a pak už se mohlo naostro závodit.

IRRC supersport I.
První závod byl opravdu parádní. Od startu nejlépe vyjel Marek červený, kterému se ale brzo na záda pověsil Michal Dokoupil. Indi předjel ve třetím kole Máru. Mára mu to pak v devátém kole vrátil, oba dojeli jezdce o kolo zpět, toho dokázal Michal Dokoupil lépe využít a těsně zvítězil. Závod se odjel v neskutečném tempu, kdy oba jeli stabilně časy 2:18. Pořadatel nemá stále online výsledky, ale jestli si to dobře pamatuji, tak by měl Michal Dokoupil držet nový rekord v třídě supersport. Na třetím místě dojel s velkou ztrátou Kamil Holán. Čtvrtý pak Ital Lucca Gottardi. To jsou ale všechno krom Marka jezdci na divokou kartu. Z pohledu bodování bylo důležité sedmé místo Joey den Bestena. Skvěle to měl rozjeté i Thomas Kreutz, ten ale havaroval a přišel tak o spoustu bodů. Třetím bodovaným pak byl Anders Blacha, který si v tabulce taky hodně polepšil. Náš Petr Košťál dojel na patnáctém místě. Bylo před ním sedm jezdců na divokou kartu a tak bral body za osmé místo.

Klasik 350
Třiapůly s přehledem vyhrál Vítězslav Hatan, před Lukášem Běličem. To už je tak nějak tradiční pořadí. O třetí místo byl pěkný souboj, ze kterého vyšel lépe belgický Marc Michot. Čtvrtý dojel Luděk Málek.

IRRC superbike I.
To mělo být teprve drama. Od startu skvěle vystartoval Kamil Holán, ale pod Borkem to na výjezdu zahodil hned v prvním kole a bylo po nadějích. Do čela se dostal Aleš Nechvátal, který předvedl neskutečnou one man show a tahal a tahal. Stíhal ho jen Didier Grams, který to ale v polovině závodu vzdal a dojel si najisto pro druhé místo. Třetí byl nováček na této trati Thomas Kreutz a čtvrtý Pavel Tomeček. Skvěle se na zdejší tra´t adaptoval i Jochem van den Hoek, který dojel pátý. První jezdec na divokou kartu dojel šestý. Šlo o Leoše Hlaváčka. Druhý muž průběžného pořadí Johan Fredriks dojel sedmý. Závod ukončila nehoda u schodů, ve které skončil Luboš Jelínek a Petr Holanec. Pro Petra si přiletěla helikoptéra, která to na Jabloňáku pěkně rozčísla. Měl by být relativně ok.

Side
Závod side se jel na pravidelnost a nejpravidelněji jezdila posádka Fišar – Bondaruková.

IRRC supersport II.
Drama číslo dva ukončil Michal Dokoupil ulitým startem dřív, než závod samotný začal. Dostal penalizaci 20s, takže šlo tak nějak jen o to, kdo protne cílovou čáru první. Téměř celý závod vedl Marek Červený. Opět ale rozhodli kolaři. První sice proletěl cílem Dokoupil, ale vítězem se stal Marek Červený, právě před Dokoupilem. Pro další třetí místo si jel Kamil Holán, ale zase havaroval. Stoj sice zase zvedl, ale už z toho nebylo nic lepšího, než šesté místo. Bednu doplnil Ital Gottardi, čtvrtý (a druhý bodovaný) dojel Kreutz a pátý Homola. Jeden z největších soupeřů Marka Červeného, Joey den Besten dojel sedmý.

Klasik 500 + 750
Závod tři kola vedl Rostislav Nečesánek. Ten ale právě ve třetím kole havaroval. Závod se nedokončoval. Oficiální výsledky nejsou online, takže se omlouvám za neúplnost. Budu se snažit doplnit.

IRRC superbike II.
Tečkou za tímto závodním víkendem udělal pěkný závodu supersportů. Který s přehledem vyhrál Aleš Nechvátal. Jediný s ním dokázal držet krok Kamil Holán, který tentokrát závod dokončil a vezl si domů alespoň jedno druhé místo a 20 bodů. Ze začátku klukům stačil i Didier Grams, který od poloviny závodu vsadil spíš na jisté třetí místo a body za něj, než aby riskoval případnou nulu. Čtvrtý dojel Kreutz a pátý Fredriks.

IRRC v Hořicích se tedy vydařilo a můžeme se těšit na další ročníky. Fotogalerie se u nás postupně plní.

Milan
comments powered by Disqus
http://www.rstmoto.cz