Články  |  Foto  |  Kalendář 
Závody ve Starém Městě o víkendu včetně litrů
Tento víkend začíná naplno česká sezóna na přírodních tratích. Pojede se první domácí závod čistě na veřejné komunikaci, Konkrétně ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Za poslední roky se tento závod hodně mění. Vloni pořadatel přidal šestistovky a letos se pojedou na tomto rychlém okruhu i litry. A nutno uznat, že minimálně čtyři třídy mají hodně zajímavou startovku, kvůli které se vyplatí do Starého Města jet.

Program
Formát je víceméně tradiční. V sobotu mají všechny třídy dva tréninky a v neděli jeden závod. V sobotu začíná program v 9:00 a pojedou třídy od klasiků, sidecarů až po moderní šestistovky a litry. Ve 13:20 má končit první dávka tréninků a po druhé hodině začít ta druhá.

neděli se pojedou závody v trochu pozměněném pořadí.

9:00       Klasik 175 + 250
9:45       Klasik 350 + 500 + 750
10:30     125 GP + 250 Open + Moto3
11:20     Supermono

12:00 – 12:40     Přestávka

12:40     Sidecar
13:40     125 SP
14:30     600
15:20     Supertwin
16:10     1000

Vstupné by mělo být na trať opět zdarma.

Startovní listiny
Superbike
Premiéra litrů samozřejmě nepřinese plný rošt. To už tak chodí. Ve startovce ale najdeme nad očekávání rychlé jezdce. Představí se třeba Kamil Holán, který pojede na tomto okruhu poprvé stejně jako Aleš Nechvátal. Dva naši zástupci v IRRC jsou určitě favority závodu. Zajímavý bude i návrat do sedla Patrika Vostárka, který je přihlášen na stařičké R1, ale v jeho podání to může i tak znamenat útok minimálně na bednu.

Supersport
Šestistovky pojedou ve „Staráku“ podruhé a mezi favority bude patřit určitě Petr Wiesenberg, David Hanzalík a dva borci se zkušenostmi z okruhu na ostrově Man. Kamil Holán a Miro Laki Sloboda.

Twin
I twiny budou mít velmi zajímavou startovku. Do poslední dobou tradičního souboje Najman vs. Hanzalík by mohl zasáhnout obhájce vítězství z roku 2017 Martin Hulín, který se vrací po zranění. Navíc pojede poprvé na twinu Kamil Holán a s ním se musí počítat.

Supermono
Mezi jednoválci bude tradičně mezi favority patřit Libor Kamenický a Daniel Zornweg z Německa. Zatápět jim bude určitě i mladý Petr Najman.

125 GP / 250 Open / Moto 3
Spojená třída závodních malorážek postupně chudne, co se účasti jezdců týče. Atraktivní by mohl být závod zejména ve třídě 125 GP, kde je na startovce Patrik Kolář, Olda Podlipný a zajímavostí je, že pojede i Lorenzo Tiveron z Itálie. Na 250 se představí domácí veterán Karel Kalina.

125 SP
Závod, na který se ve Staráku moc těším. Vyrovnaná třída s nabitou startovní listinou a dlouhé rovinky s dostatkem prostoru k předjíždění. Už v Brně v dubnu byly 125 SP nejhezčím závodem a ani bych se nedivil, kdyby to bylo tentokrát stejné. Nebude chybět Marek Zima, táta a syn Sedlové, Lukáš Fikker, Petr Kolář, Martin Prouza, Miro Sloboda a další, kteří už v minulosti ukázali, že malý dvoutakt umí pěkně zmáčknout.

K tomu všemu spousta historických a divácky vděčných sidecarů a klasických motorek.

Kompletní startovní listina

Počasí zatím vypadá všelijak, ale když to napíši osobně, tak jsem pár let ve Staráku nebyl. Závody tam mě posledně trochu zklamaly. Ale za tu dobu se prý hodně změnilo a lákadlo velkých třídy a nabitá startovka v řadě tříd mě motivuje na místo zase po letech dorazit, třeba to budete mít stejně a věřím, že to bude stát za to.

Milan
comments powered by Disqus
http://www.rstmoto.cz